Πλήγμα στους συνταξιούχους η κατάργηση του ΟΠΑΔ

Πλήγμα στους συνταξιούχους η κατάργηση του ΟΠΑΔ

Αρ. Πρωτ. 9761/25.01.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Νέο πλήγμα επιφέρει η Κυβέρνηση με την ασκούμενη πολιτική της στους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, με την κατάργηση του Ταμείου τους, του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Το αρμόδιο Υπουργείο με συγκεκριμένη διάταξη καταργεί τον ΟΠΑΔ και τον υπαγάγει σε έναν νέο Οργανισμό στο ΙΚΑ, μαζί με άλλα Ταμεία. Ενσωματώνει, δηλαδή όλα τα Ταμεία Υγείας των ασφαλισμένων της χώρας, σε έναν Οργανισμό Παροχών Υγείας. Η ενσωμάτωση αυτή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αλλαγή στις υποδομές και στο γενικότερο σύστημα, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης.

Μετά το πάγωμα των συντάξεων, την περικοπή των δώρων και των επιδομάτων και την επιβολή του ΛΑΦΚΑ, η Κυβέρνηση έρχεται να ανατρέψει την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και τους υποχρεώνει να καταφεύγουν στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για τις αναγκαίες ιατρικές τους εξετάσεις. Μετά, λοιπόν, τις μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών τους, η κατάργηση του ΟΠΑΔ θα επιβαρύνει σημαντικά τους εν λόγω συνταξιούχους και θα γιγαντώσει το τέρας της γραφειοκρατίας στη χώρα μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αποσύρει τη διάταξη που αφορά στην κατάργηση του ΟΠΑΔ, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι ήδη επιβαρυμένοι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι;

Απάντηση Υπουργείου